T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KAHRAMANMARAŞ / AFŞİN - Afşin Bilim ve Sanat Merkezi

MERAK ETTİKLERİNİZ

Bilsem ile ilgili en sık sorulan soruların cevaplarını sizler için bir arada topladık...

BİLSEM'e öğrencimi nasıl kayıt edebilirim?

BİLSEM'e sadece ÖZEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NÜN tanılama süreci sonunda tanılanan öğrenciler kayıt yapma hakkı elde edilebilir. Kayıt hakkı elde edenler, bakanlık tarafından öğrencinin okulunun bulunduğu ilçedeki BİLSEM'e atanır, veli tarafından ilgili BİLSEM'e başvurularak kayıt yaptırılır. Başka bir kayıt türü yoktur. Detaylı bilgi için okulunuza danışınız.

 

2023

Haziran

2

 

BİLSEM'e devam zorunlu mudur? Zorunlu ise ne kadar BİLSEM devamsızlık hakkım var?

Evet BİLSEM'e devam zorunluluğu vardır. Öğrencinin bir senede görmesi gereken toplam ders saatinin %30'u kadar özürsüz devamsızlık hakkı vardır. Takribi olarak 10 haftaya tekabül eder. Örneğin öğrenci haftada 4 saat ders görüyor ise 43 saat özürsüz devamsızlık hakkı vardır, 44 saat olursa dönem sonunda kaydı silinir. Öğrenci haftada 2 saat ders görüyor ise 21 saat özürsüz devamsızlık hakkı vardır, 22 saat olursa dönem sonunda kaydı silinir.

 

2023

Haziran

2

 

BİLSEM'de her sene kayıt yenileme yapmak gerekli midir?

Evet. BİLSEM'e kayıtlı öğrencilerin her sene en geç EYLÜL ayı içerisinde kayıt yenilemesi yapılmaktadır. Kayıt yenilemesi yapılmayan öğrencilerin BİLSEM kaydı silinir.

 

2023

Haziran

2

 

Bu sene BİLSEM'e çeşitli sebeplerle devam edemeyeceğim kaydımı dondurabilir miyim?

Öğrencinin örgün eğitimini dondurmak için geçerli sayılan sebeplerle okulunu dondurmuş olması, okulundan aldığı dondurma işlemine dair resmi yazı ile BİLSEM'e başvurarak dondurulmasını talep etmesi gerekir. Örgün eğitimi dondurmak için yurtdışı eğitimi, hafızlık vb. mevzuatta yazılı olan mazeretler geçerlidir. LGS veya YKS gibi sınavlara hazırlık vb. mazeretler ile BİLSEM dondurulamaz. Ayrıca ARGEM'e geçen öğrencilerin kayıtları da dondurulur.

 

2023

Haziran

2

 

Başka bir BİLSEM'e nakil gidebilir miyim?

Talepte bulunabilirsiniz. Nakil gitmek istediğiniz BİLSEM'e giderek dilekçe ile başvurunuz. Başvurunuzun ilgili BİLSEM tarafından kabul görmesi halinde e-bilsem sistemine talebinizi işler. Kayıtlı olduğunuz BİLSEM e-bilsem sistemine düşen nakil talebini onaylayarak naklinizi gerçekleştirir. Başvurduğunuz BİLSEM gerçekleşen nakli onaylayarak ders-grup ataması yapar. Süreci takip etmek için: https://bilsem.meb.gov.tr/BLSLoginOgr.aspx adresinden hangi bilseme kayıtlı olduğunuzu görüntüleyebilirsiniz. Nakil talebi için takvim sınırlaması yoktur.

 

2023

Haziran

2

 

Öğrencimin BİLSEM devamsızlığını nereden görebilirim?

Öğrencinizin devamsızlığını e-bilsem sistemi üzerinden (https://bilsem.meb.gov.tr/BLSLoginOgr.aspx) takip edebilirsiniz. Sistemde görünen devamsızlık birimi "ders saati"dir. Ayrıca e-bilsem sisteminden öğrenci ile ilgili diğer tüm süreçleri (ders programı vb.) takip edebilirsiniz.

 

2023

Haziran

2

 

BİLSEM dersi seçmedik, seçmek zorunda mıyız? Neden ders seçemiyorum?

ÖYG (7. ve 8.Sınıf) döneminde 2 ders, PROJE (Lise Düzeyi) döneminde 1 ders olarak seçmek zorundasınız. Diğer programlarda (Uyum, Destek ve BYF) ders seçimi yoktur, seçemezsiniz.

 

2023

Haziran

2

 

Genel Yetenek alanından BİLSEM'i kazandım, Müzik veya Resim dersi alabilir miyim?

Hayır. Açılması durumunda seçmeli atölye olarak alabilirsiniz. 

 

2023

Haziran

2

 

Müzik veya Görsel Sanatlar alanından BİLSEM'i kazandım, Genel Yetenek dersleri alabilir miyim?

Hayır. Sadece sizin için açılabilecek seçmeli atölyeleri alabilirsiniz. 

 

2023

Haziran

2

 

Öğrencimin özürsüz devamsızlıklarının özürlü sayılması için dilekçe verebilir miyim?

Okullarda böyle bir uygulama mezvuzatta vardır fakat BİLSEM yönergesinde yoktur. Sadece sağlık raporu vb. resmi belgeler ile özürlü devamsızlık sayılabilir.

 

2023

Haziran

2

 

Öğrencim hangi alanda yetenekli hangi alana yönelmeli, öğretmenlerin değerlendirmelerini nasıl öğreneceğim?

BİLSEM öğretmenleri her porgram bitiminde (Uyum, Destek, BYF, ÖYG, Proje) öğrencileri için yönlendirme ve program değerlendirme anketleri doldurmaktadır. Bu değerlendirme velilere kapalıdır. Öğretmen değerlendirmeleri sonucunda alana(derse) önerilmeyen öğrencilere ilgili dersi seçmesi durumunda bilgi verilir. Genel olarak herkese bilgilendirilme yapılmaz çünkü genelde öğrenciler alana(derse) önerilmektedir.

 

2023

Haziran

2

 

Kayıt veya Kayıt Yenileme için gelemiyorum, öğrenci gelse veya uzaktan olsa olmaz mı?

Kayıt ve Kayıt Yenileme işlemleri için velinin şahsen gelerek kurumda işlemleri tamamlaması, imza altına alması gereken belgeleri imzalaması gerekmektedir.

 

2023

Haziran

2

 

BYF2 (6.Sınıf) öğrencim neden geçen sene aldığı dersleri alıyor?

BYF öğrencilerinin ideal olarak 2 yılda 15 farklı dersi görmesi esastır. Fakat çeşitli zorluklar (gün seçme, öğretmen programı, ÖYG ve Proje grubu ders seçimlerinin öğretmeni doldurması, alan öğretmeninin olmaması vb.) sebebiyle aynı dersleri BYF'nin 2.senesinde tekrar almak zorunda kalabilir. BYF1 ve BYF2 dersleri aynı olsa bile kazanımlar farklı olduğu için program ve öğrenci açısından sorun olmamaktadır. Fakat nakil geldiğiniz BİLSEM'de veya önceki BYF döneminde bir dersi 4 ay süresince (18 hafta) aldı iseniz idareye bu durumu belirtmeniz halinde çözüm aranmaya çalışılır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.06.2023 - Güncelleme: 12.10.2023 16:35 - Görüntülenme: 58
  Beğen | 1  kişi beğendi